Abu Dhabi Investment Council

Abu Dhabi Investment Council

At a glance

  • LOCATION: Abu Dhabi
  • PRODUCT: Fan Coil Units
  • TYPE: Highline 270 WH EC
  • QUANTITY: 1600
  • CLIENT: Investment Council
  • CONSULTANT: Arup & DIAR
  • CONTRACTOR: BK Gulf

Background

The Abu Dhabi Investment Council Headquarters is the result of a competition winning design by Aedas Architects with Arup back in June 2007.

The development consists of two towers, roughly circular on plan and slightly barrelled, that are each 150m tall and share a common podium and 2 level basement.

In response to the Architectural vision, the tower superstructures comprise a honeycomb perimeter steel frame surrounding a central concrete core, that is both highly efficient and relatively quick and simple to construct.

The buildings are over-clad on the south, east and west sides by a unique dynamic shading system, that opens and closes to provide self shading as the sun moves around the building.  This system is predicted to reduce the solar energy entering the building by 20% and is one of a number of innovative measures to enhance environmental performance and limit energy use. The project was also designed in accordance with the US Green Building Council LEED rating system.

Due to the latest drive by the Abu Dhabi government in reducing carbon emission, other features were also introduced to the design of the services. ie. Energy efficient EC motor fan coil units which reduce the power consumption by 70%, and photovoltaic panels which produce 5% of the electricity.

The construction of the towers began in September 2009 and is due for completion in March 2012

LinkedIn
FACEBOOK
FACEBOOK